ژنرال فرانک مک کنزی، رئیس سابق فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) در مصاحبهای با فاکس نیوز گفت که از تصمیم خروج از افغانستان احساس پشیمانی میکند.
او تاکید کرد: « من معتقدم که تاریخ در مورد تصمیم خروج ما از افغانستان در آینده قضاوت خواهد کرد؛ در مورد شیوهای که ما عمل کردیم و شیوهای که ما را هدایت کرد تا به عنوان یک شکاف عمیق ظاهر شویم.»
مککنزی که اکنون یک ژنرال بازنشسته است، از مارس ۲۰۱۹ تا آوریل ۲۰۲۲ فرمانده فرماندهی مرکزی ایالات متحده(سنتکام) بود.
او تاکید کرد که از تصمیم خود پیشمان است، از جمله تصمیم برنامه «تخلیه» نیروها و کارمندان محلی آمریکا از افغانستان.
رئیس سابق سنکام تصریح کرد: « من از این که [ماموریت] ما اینگونه در افغانستان به پایان رسید، بسیار پشیمانم. از تصمیم اساسی که فکر میکنم تصمیم اشتباهی بود، پشیمانم. و به ویژه متاسفم که ما تصمیم به تخلیه نیروهای خود و پرسنل سفارت خود و همچنان افغانهای در معرض خطر را در زمانی نگرفتیم که خروج نیروها نظامی خود را آغاز کردیم.»
او گفت فکر میکند این (تصمیم خروج) یک اشتباه جدی بود. به باور او این مسئله، به رویداد اوت ۲۰۲۱ (سقوط افغانستان به دست طالبان) منجر شد.
در ۲۶ اوت ۲۰۲۱، در حالی که تنها چند روز به پایان برنامه تخلیه نیروهای آمریکایی از فروگاه نظامی کابل باقی مانده بود، انفجار بزرگی در یکی ورودیهای این فرودگاه رخ داده که جان نزدیک به ۲۰۰ شهروند افغان و چند نیروی نظامی آمریکایی را گرفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مککنزی تایید کرد که ایالات متحده، تهدیدات حمله به «دروازه ابی»- یکی از دروازههای فروگاه نظامی کابل - را از قبل تحت نظر داشت، اما اتهاماتی را مبنی بر اینکه رهبران نظامی میتوانستند از آن جلوگیری کنند، رد کرد.
در اوایل اوت امسال، خانوادههای نظامیان آمریکایی کشتهشده در حمله مهاجم انتحاری داعش خراسان در اوت ۲۰۲۱، در فرودگاه کابل، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا را به بیتوجهی و دروغگویی متهم کردند.
نیویورک پست درباره خانوادههای نظامیان آمریکایی کشتهشده در افغانستان نوشت: «بیتوجهی بایدن به رنجی که سیاستهای وحشتناک او ایجاد میکند واقعا هیچ حد و مرزی ندارد.»
در این گزارش آمده است که کشته شدن ۱۳ افسر نظامی آمریکا در عملیات تخلیه نظامی افغانستان «یکی از زشتترین پیامدهای فاجعهبار سیاستهای دولت بایدن» بود که در افغانستان رخ داد.
با این حال مککنزی در مصاحبهاش با فاکس نیوز گفته است: « هر توصیفی که تاکنون از انفجار [فروگاه کابل] صورت گرفته، نمیتواند وضعیت آن روز در کابل و اطراف آن را توصیف کند.»
او تاکید کرد: « ما تنها از احتمال یک حمله انتحاری با مواد منفجره آگاه بودیم، اما هیچ مشخصاتی از فرد عامل انتحاری نداشتیم.»
به گفتهی رئیس سنتکام آنها همچنین با احتمال حمله غیرمستقیم از جمله شلیک راکت یا خمپاره مواجه بودند، اما هیچ اطلاعات موثقی وجود نداشت که بر اساس آن بتوانند مهاجمان و بمبگذار را شناسایی کنند.
یکی دیگر از فرماندهان ارشد آمریکایی نیز به فاکس نیوز گفته است که روز رویداد در فروگاه نظامی کابل «گزارش تهدید خارج از نمودار» بود.
نیروهای آمریکایی و طالبان در برنامه تخلیه بر سر تامین امنیت اطراف میدان هوایی توسط نیروهای طالبان به توافق رسیده بودند. با این حال مککنزی میگوید که از این توافق با آنها پیشیمان نیست.
او تاکید دارد: «احساس میکنم اگر این کار را نمیکردیم، تلفات ما بهطور قابل توجهی بیشتر میشد.»
مککنزی گفت که او هنوز فکر میکند که ایالات متحده باید در افغانستان نیرو داشته باشد و به ادعای فرمانده فعلی سنتکام که داعش خراسان توانایی انجام حمله به منافع ایالات متحده از داخل افغانستان را دارد، اعتماد دارد.
مک کنزی در پاسخ به این سوال که او چه کاری را میتوانست متفاوت انجام دهد، گفت: «همیشه وقتی نیرو از دست میدهی به گذشته نگاه میکنی و فکر میکنی که آیا میتوانستی کارها را به گونهای دیگر انجام بدهی یا نه، من پشیمانیهای زیادی دارم. این یکی از موارد است. همه کارهایی که انجام دادیم را بررسی کردم. به خصوص در ماه اوت که تا آخر عمر به آن فکر می کنم.»